Minggu ni kita rajin masak... Dah mood cuti ada lagi nih... Bulan 9 dah start kelas, dah susah la nak masak... Lepas ni, kena mengadap journal la pulak... Lagi 2 semester, tak sabarnya nak masuk kerja balik. Ya Allah, permudahkanlah urusanku.
Resipi ni dah lama ada dalam buku masak kita, tapi tak pernah pun masak. Rasanya ambil dari internet kot. Tengok resipi macam menarik, and nak buat pun senang jer. Biasa buat ayam masak lemak cili api... Hari ni, kita cuba resipi ayam gulai putih ni... Rasanya pun different la sebab tak pernah makan...
Bahan-bahan:
Ayam (1/2 kg)
Santan (3 cwn)
Bwh Merah (4 ulas)
Bwh Putih (2 ulas)
Halia (1 inci)
Cili (3 biji)
Bwg Besar (1 biji)
Kulit Kayu Manis (1 inci)
Bunga Cengkih (2 kuntum)
Bunga Lawang (1 kuntum)
Buah Pelaga (2 biji)
Serbuk Jintan Manis (1 sudu kecil)
Serbuk Ketumbar (1 sudu kecil)
Serbuk Jintan Putih (1/2 sudu kecil)
Serbuk Lada Sulah
Asam Keping (2 kpg)
Buah Keras (1 biji)
Buah Pala (1/2 sudu kecil)
Gula & Garam secukup rasa
Cara Memasak:
Tumbuk buah pala dan buah keras hingga lumat. Ketepikan sebentar.
Di dalam periuk, tumis bawang putih hingga naik bau, diikuti dgn bawang merah.
Apabila layu, masukkan halia, semua rempah, dan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan ayam. Tumis sebentar.
Masukkan santan, garam dan gula. Gaul sebati.
Masukkan asam keping dan biar hingga mendidih.
Masukkan bahan yang ditumbuk (buah pala & buah keras) dan bawang besar. Biar mereneh hingga ayam empuk dan kuah pekat.
Masukkan cili. Kacau dan biar seketika sebelum dihidang.
![]() |
Tadaa... Inilah rupanya Ayam Gulai Putih. Nampak macam tak menarik. Tapi sedap sangat.... |
rajin masak...
BalasPadamHeheh... Dee, orang lain dh lama pandai masak, kita baru nk blaja ni...
BalasPadam