Khamis, 30 Ogos 2012

Resipi Laksa Goreng

Assalamualaikum...

Buat sahabat2ku yg sudi baca blog ni... Semoga anda sentiasa dirahmati Allah sentiasa...

Minggu ni mood memasak la kita... Macam2 cuba resipi baru. Yatie, I dah try nasi Arab Kak Roza tu. Ha.. tak sangka menjadi. But, tak buat kuah la. Adam cakap, masa makan kat rumah aunty Yatie, ada kuah, nape mummy tak buat kuah? Hmm... Masa buat tu, tak refer pulak blog u... Just refer buku bukan sekadar resipi tu aje, xdelah kuah ayamnya... Hahahha....So, sape nak resipi Nasi Arab, pegi kat link ni okay... http://myhayatiz.blogspot.com/2012/06/resipi-nasi-mandy-lahm-nasi-daging-ayam.html

Ramai gak org tanya hari tu macam mana nak buat laksa goreng kat kita... Sebabnya, ramai orang tak pernah dengar laksa goreng ni. But I tell u. Memang marvellous..! Rugi sape tak cuba... Actually, this recipe dari bibik Anis. Dulu, dia pernah kerja dgn orang Cina. So, dia belajar la agaknya dengan boss dia tu... Simple je cara buat dia. Macam buat mee goreng la jugak....

Bahan-bahan:

Laksa Panjang (sepeket)
Ayam (dipotong kecil-kecil)
Cendawan Cina (rendam dulu, then potong)
Bawang Putih + Bawang Merah (Yang dah diblender)
Cili Giling
Sos Tiram
Sos Tomato
Kicap Manis
Garam secukup rasa

Cara-cara Memasak:

1. Panaskan minyak. Tumis CILI GILING 2 @ 3 sudu besar.
2. Masukkan BAWANG PUTIH & BAWANG MERAH.
3. Masukkan GARAM.
4. Masukkan SOS TOMATO. Lebih kurang 2 sudu besar.
5. Masukkan SOS TIRAM 3 @ 4 sudu besar.
6. Masukkan KICAP MANIS.
7. Masukkan CENDAWAN CINA & AYAM yang telah dipotong tadi.
8. Masukkan sedikit air. (Bila dah masukkan air, biar lama sedikit sehingga ayam & cendawan masak)
9. Masukkan LAKSA.

I punya directions ni, u all pandai2 la fahamkan ek. Setiap kali nak masukkan setiap bahan tu, biarkanlah seketika sambil kacau-kacau la bahan2 dalam kuali tu sehingga masak. Cuma peringatan, laksa tu tak boleh digoreng lama-lama, coz takut hancur pulak nanti. One more thing, sukatan tu, U all pandai2 la adjust yer... yang I bagi tu, as panduan je...I  masak, sebenarnya, main campak-campak je... Suka hati nak letak banyak mana pun.

Kalau nak lagi sedap, U all boleh letak daun ketumbar. Bila nak hidang tu, tabur la bawang goreng atas laksa tu. I suka masam2 sikit. So, I perah lemon. Fuuh... Memang sedap laa...

Masa menumis, inilah rupanya.

Masukkan laksa. But remember, jgn terlampau lama.


Tadaa... Inilah hasilnya. Kalau letak daun ketumbar, ada le hijau2 sikit, nampak la cantik and sedap.

SELAMAT MEMASAK..!

1 ulasan:

Memuliakan Ibu Bapa

Assalamualaikum.... Entry kali ni diterbitkan khas untuk Program LaDap Nurani setiap Jumaat oleh Jemaah Nazir WPKL. Jadi, kali ni gili...